Sedir Adası
Sedir Adası günübirlik yolcu gemileri ve mavi yolcular tarafından ziyaret edilmektedir. Keopatra Plajı’ndan denize girme fırsatını kaçırmayın, adanın eşsiz kumlarından oluşan sahile havlu sermek yasaktır. Dorlar adaya ilk yerleşen insanlardı ve isimleri Kedria idi. Daha sonra burada Pers, Yunanistan, Roma ve Bizanslı insanlar yaşadılar. Şehrin o dönemdeki zenginliğini anlamak için adada bir gezintiye çıkmanız yeterli. Apollon tapınağı ve Dor tarzında inşa edilmiş tiyatro kalıntıları, Sedir’de geçmiş yaşamın kalıntılarını görmek ve o günlerin hayalini kurmak için en iyi yerlerdir.
Sedir Adası (eski adıyla Sideyri), Kerme Körfezi’ndeki (Gökova Körfezi) üç adadan en büyüğüdür ve muhteşem antik kalıntılarla doludur. Muğla’nın Ula ilçesi sınırında yer almaktadır. Antik adı Kedrae veya Cedrae’dir ve adada bu döneme ait kalıntılar bulunmaktadır.
Kedrae’nin tarihi gelişimi MÖ 6. yüzyıla kadar uzanmaktadır ve Karia’nın önemli şehirlerinden biridir. Bazı kaynaklara göre Kral Carrian ailesi bir zamanlar yazlarını bu adada geçirdi. Sonraki yüzyıllarda adayı Rodos Peria’nın (tersi) önemli şehirlerinden biri olarak gördük. Kedrae, MÖ 454 ve 428 yılları arasında Gary Birliği’ne daha sonra Attic Delos Birliği’ne katıldı. Ada daha önce ittifaka 3000 drahmi ödedi ve ardından 2000 drahmi daha ödedi.
Hepimizin bildiği gibi Marmarisliler tarafından Sedir olarak adlandırılan adaya antik çağda Sedra deniyordu. Kelimenin kökü büyük bir ağaç türü olan sedir (sedir) ‘dir. Bu isim, yüzyıllar önce küçük bir ada ile ilişkilendirilebilir çünkü ada ve çevresi bu ağaçlarla kaplıdır. Ancak günümüzde ada üzerinde ve çevresinde bu sedirlerden hiçbir iz yoktur. Bugün ada marki, zeytin ve çam ağaçlarıyla doludur. Resmi hazine kayıtlarında Şehroğlu Adası veya Şehroğlan Adası olarak adlandırılır.
Halikarnaslı balıkçı adaya Gülen adını verdi. Aynı zamanda Kleopatra, Siri, Aşk Adası ve Balayı Adası olarak da anılır. Bunlar her zaman adanın tarihine ve güzelliğine atfedilir. Adanın altın kumsalından anlatılan Kleopatra’nın hikayesi sadece abartılı bir seyahat hikayesidir. En yaygın anlatı, Mısır Kraliçesi Kleopatra ve sevgilisi Romalı Komutan Antonio’nun (Antonius) Mısır’dan gemiyle buluşmak üzere adaya götürüldüğüdür.
Kum
Adanın kuzey kıyısındaki kum, Ege Denizi ve Akdeniz’deki Sedir adası dışında sadece Girit adasında görülebilen özel oluşturulmuş kireçtaşı damlacıklarıdır. Çok özel jeolojik yapıdan gelen kum korunmaktadır. Düzgün kesme taştan yapılan çok fazla kule ve sur, Apollon tapınağı ve sonrasında inşa edilen kiliseler, iyi korunmuş tiyatro, kale ve antik Sedir limanının kalıntıları görülmeye değer. Tekneler Mukyla-Marmaris yolu üzerindeki Akyaka ilçesinden veya diğer kavşaklardan kalkan ve Marmaris’in Gelibolu (Çamlı) köyünden kalkan teknelerle sağlanmaktadır.
Konaklama | Araç Kiralama | Tur & Gezi | Gökova Dağ Evleri | Villa Vali | Yenice Vadi